Kan lyset fra din mobiltelefon påvirke dit stofskifte?

At blive udsat for kunstigt lys sent om aftenen og natten kan have flere negative effekter på din krop, udover at stjæle fra din søvn. Nyere forskning viser, at kunstigt lys kan have en direkte indflydelse på dit stofskifte.

Vi lever ikke længere i en verden styret af solen. Kunstig belysning giver millioner af mennesker mulighed for at arbejde sent og tidligt. Men prisen, vi betaler for den ekstra belysning, er ikke kun et forstyrret biologisk ur. Nu viser forskning, at det også kan resultere i overvægt.

Det viser sig, at langvarig udsættelse for kunstigt lys hæmmer den naturlige fedtforbrænding.

Læs også: Fedtforbrænding og metabolisme: 9 facts, du bør kende

Kunstigt lys er defineret som alt lys, der ikke kommer fra solen, herunder lys fra mobiler, computerskærme og gadebelysning.

Ændringer i stofskiftet

At blive udsat for kunstigt lys om natten har været forbundet med højere kropsvægt og en højere risiko for fedme, men det vides endnu ikke hvorfor.

En del af årsagen kan være, at meget (kunstigt) lys lige før sengetid fører til ubalance i melatoninniveauet og døgnrytmen, hvilket igen fører til ændringer i stofskiftet. Og lavt stofskifte er som bekendt forbundet med vægtøgning.

Lysets effekt på stofskiftet

I et randomiseret og kontrolleret studie undersøgte forskere effekten af ​​kunstigt lys på stofskiftet.

I alt blev 10 mænd udsat for forskellige grader af lys om natten i tidsrummet 21.00-24.00. I løbet af disse timer blev nogle af deltagerne udsat for et stærkt lys (10.000 lux), andre for et meget svagere lys (<50 lux).

De sov fra 24:00-07:00.

Efter 7 dage blev de, der havde været udsat for 10.000 lux, i stedet udsat for <50 lux og omvendt.

Deltagernes søvn blev nøje overvåget gennem hele undersøgelsen, inklusive energiforbrug, respirationsfrekvens (RQ) og oxidation af kulhydrater, fedt og protein. (Åndedrætskvotient kan bruges til at beregne basal stofskiftehastighed.)

Samtidig blev deltagernes spytniveau målt morgen og aften, foruden flere søvnparametre (såsom opvågning, total søvntid og søvneffektivitet).

Dårligere stofskifte i lysgruppen

Resultatet var, at gruppen, der havde været udsat for stærkt lys, havde et lavere melatoninniveau end gruppen, der blev udsat for svagt lys inden sengetid.

Faktisk var melatoninniveauerne 63 % lavere i gruppen med stærkt lys sammenlignet med dem, der blev udsat for svagere belysning mellem 21:00 og 24:00.

Gruppen udsat for stærk kunstig belysning havde også en stigning i RQ under lyseksponering og under søvn. Hvilket betyder mindre fedtoxidation (hvor hurtigt fedtsyrerne nedbrydes), samtidig med at de havde øget kulhydratoxidation under søvn.

Man så således, at kunstig belysning havde en direkte effekt på stofskiftet.

Få hjælp af Metaburn

Så hvis du gerne vil tabe dig, skal du måske lade din mobiltelefon ligge i stuen?

Hvis det bliver for hårdt, så prøv et kosttilskud som Metaburn, der indeholder 350 mg camellia sinesis, som bidrager til vægtkontrol, stofskifte og mindre appetit, samt 50 mg chili og 200 mg wakame-ekstrakt. Wakame hjælper med at påvirke fedtstofskiftet og reducere appetitten. Derudover bidrager vitamin B3, B6 og B9 til et normalt energistofskifte. Krom er med til at opretholde et normalt blodsukkerniveau, hvilket kan have betydning for trangen til slik.

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

Kilde: