Aftensnacks: Alt du skal vide om at spise sent

Vi får ofte at vide, at man ikke bør spise lige før sengetid, fordi stofskiftet bliver langsommere, når vi sover. Det kan medføre, at ufordøjede kalorier lagres som fedt. Men er det egentlig rigtigt, at aftensnacks får dig til at tage på? Og hvad bør du spise, hvis du alligevel beslutter dig for at få en late night-snack?

Du bekymrer dig måske for at tage på, hvis du spiser efter et bestemt tidspunkt. Det er almindeligt at sige, at man ikke skal spise efter kl. 20.00. Men i virkeligheden er det meget vigtigere, hvad du spiser, end hvornår du spiser din mad.

Lad os se på sammenhængen mellem at spise sent og vægtøgning, og hvad du kan spise for at undgå netop det.

Hvornår bør sidste måltid ligge?

Nogle forskere vil hævde, at det af spise aftenssnacks eller mad sent om natten er i strid med døgnrytmens natur. Kroppen har brug for at vide, hvornår den skal sove, spise og hvornår den skal holde sig vågen. I forhold til vores naturlige døgnrytme bør vi derfor hvile, og ikke spise, om natten.

Flere undersøgelser viser dog, at der ikke er en klar sammenhæng mellem at spise sent om aftenen og overvægt.

Det gjaldt for eksempel en undersøgelse med 1.600 britiske børn, hvor man så, at de, der spiste efter klokken 20.00, ikke nødvendigvis spiste flere kalorier samlet set i løbet af en dag. De tog således heller ikke på i vægt.

Senspiserne spiser mere

En undersøgelse med 52 voksne viste imidlertid det modsatte: De, der spiste sent, indtog i gennemsnit flere kalorier i løbet af døgnet, og det kunne over tid føre til vægtøgning.

Resultaterne underbygges også af en forskningsrapport med 59 voksne, hvor de, der spiste tæt på sengetid, generelt spiste mere i løbet af dagen. I et andet eksperiment fandt man ud af, at de, der spiste mellem kl. 23.00 og 05.00, i gennemsnit spiste 500 kalorier mere end dem, der kun spiste i løbet af dagen. Med tiden tog senspiserne derfor 4,5 kilo på.

Det ser altså ud til, at det samlede kalorieindtag har større betydning end hvorvidt du spiser en aftensnack eller et måltid sent om aftenen.

Læs også: Alt om at faste: Trenden som går helt amok

Har du også tendens til at spise på følelserne? Så er det let at falde i fælden med en late night-snack.

Aftensnacks du bør undgå 

Forskning viser ikke kun, at de, der spiser sent, også spiser mere i løbet af dagen. De træffer også dårligere valg, når det kommer til mad.

Senspisere tyr oftere til usunde fødevarer med højt kalorieindhold og ringe næringsværdi, såsom chips, is og læskedrikke.

Årsagen er ofte, at de usunde alternativer er lettere tilgængelige. 

Derudover forbinder mange mennesker mad med følelser, og tyr til late night-snacks som følge af stress, angst, kedsomhed eller tristhed.

Læs også: Afhængig af chokolade? Sådan slipper du af med sukkertrangen

Hvis du føler dig sulten sent om natten, kan du prøve nogle sunde alternativer til at dæmpe sultfølelsen:

Sunde late night-snacks 

  1. Popcorn: Både godt og sundt og et meget bedre alternativ end chips. 
  2. Avocado: Du er måske vant til at putte avocado på rugbrødet, men drop brødet og nyd avocadoen som den er, for eksempel med lidt havsalt og peber. 
  3. Bananer: Denne frugt indeholder meget kalium og magnesium og er naturligt afslappende. Perfekt inden du går i seng. Det høje kulhydratindhold vil gøre dig mindre sulten og gøre det lettere at falde i søvn.
  4. Græsk yoghurt: En kop græsk yoghurt indeholder lidt sukker, men meget protein. Du kan også blande den med banan for at få en muskelafslappende effekt.
  5. Mørk chokolade: Det lyder måske forkert at spise chokolade sent om aftenen, men vælger du chokolade med minimum 70% kakao, får du mindre sukker end almindelig mælkechokolade – og den er fyldt med gode antioxidanter.
  6. Müsli og granola: En lille skål müsli eller granola består af en masse fibre og kan give dig en god mæthedsfornemmelse. Fedtindholdet er lavt og fiberindholdet er højt.
  7. Hummus: Kombiner gulerødder med hummus som snack. Hummus er fuld af protein. 
  8. Blåbær: En kop blåbær består af en masse fibre, vitaminer og antioxidanter og smager også fantastisk! Kombiner gerne med græsk yoghurt eller müsli. Perfekt som aftensnack.
Sund aftensnack - et par der spiser popcorn.
Popcorn er et sundt alternativ, når trangen melder sig til en salt og sprød aftensnack.

Det totale energiindtag er vigtigst

I sidste ende er det dit samlede kalorieindtag, der afgør din vægt. Du kan regulere din appetit på flere forskellige måder.

Forskning viser for eksempel, at ved at spise en god morgenmad med mange kalorier, holder du dig mæt i lang tid og får mindre lyst til late night-snacks sent om aftenen.

De personer, der spiste en morgenmad med 600 kalorier, havde nedsat appetit og mindre cravings i løbet af dagen end dem, der kun spiste 300 kalorier til morgenmad. Især lysten til slik blev reduceret.

Du kan også vælge at spise småt og ofte, og undgå det man kalder et tungt måltid et par timer før sengetid. Nogle forskningsrapporter har vist, at regelmæssig spisning hjælper med at kontrollere din appetit og reducere følelsen af ​​sult i løbet af dagen.

Tænk derfor over, hvornår du spiser, og hvor ofte du skal spise for at reducere dit samlede kalorieindtag.

Spise efter klokken 20.00?

Ifølge forskning er det lige meget, hvornår du spiser. Det vigtigste er, at du ikke overskrider dit samlede kaloriebehov.

Konklusionen er dog, at nattespiserne træffer dårligere madvalg og i alt får flere kalorier, hvilket kan føre til vægtøgning.

Det kan være en god idé at starte dagen med en sund og nærende morgenmad med mange kalorier, bare for at undgå trangen til en sen aftensnack.

Start dagen med MetaBurn

Spiser du Metaburn sammen med din morgenmad, får du blandt andet krom, som vil forebygge trangen til at spise søde sager. Derudover indeholder MetaBurn grøn te, chili og wakame-ekstrakt. Disse er vigtige ingredienser til at opretholde forbrændingen og opretholde normale blodsukkerniveauer.

Metaburn indeholder 350 mg camellia sinesis som kan hjælpe med vægtkontrol, stofskifte og mindre appetit, foruden 50 mg chili og 200 mg wakame-ekstrakt. Wakame kan hjælpe med at påvirke fedtstofskiftet og kan også hjælpe med at reducere appetitten. Derudover bidrager vitamin B3, B6 og B9 til et normalt energistofskifte.

Med Metaburn vil du mærke, at det bliver nemmere at spise sundt i løbet af dagen.

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).