ALT DU SKAL VIDE OM VÆGT OG KULHYDRATER

Kulhydrater er sukker, stivelse og fibre, der findes i frugt, korn, grøntsager og mejeriprodukter. Det er kroppens vigtigste energikilde, men i store mængder vil overskydende kulhydrater blive omdannet til fedt.

Hvis målet er at tabe sig hurtigt, tyr mange derfor til en kost med lavt kulhydratindhold. Så styrer du uden om f.eks grove kornprodukter. Men vi skal ikke helt undervurdere kulhydraterne – de er også vigtige for kroppen. Det hele er ret komplekst.

Læs også: Hvad er egentlig en kalorie?

Det er kulhydraterne, der giver energi og brændstof til hjernen, nyrerne, hjertemusklerne og centralnervesystemet. De er for eksempel vigtige for fordøjelsen, giver dig en god mæthedsfornemmelse og holder kolesteroltallet i skak.

Vi laver et lille dybt dyk ned i selve kulhydraterne.

Komplekse kulhydrater

Hvis du studerer komplekse kulhydrater i et mikroskop, vil du se, at de består af lange kæder af glukose. De er bundet sammen af ​​en type binding kaldet alfa 1-4.

Komplekse eller komplekse kulhydrater (polysaccharider) findes i fuldkornsbrød, brune ris og bønner. Denne type er ikke forarbejdet, men indeholder naturfibre. Dette i modsætning til simple eller forarbejdede kulhydrater, som ikke har de naturlige fibre, som du finder i fuldkorn.

Kulhydrater findes primært i planter. Planternes skeletter understøttes af fibre. På den måde fungerer planterne også som lagerlagre for energi, i form af stivelse eller sukkerarter.

Komplekse kulhydrater har tre eller flere sukkerarter, og vi kan lide at kalde dem stivelsesholdige fødevarer: bønner, ærter, linser, gulerødder, kartofler og fuldkornsbrød er alle gode eksempler på komplekse kulhydrater.

Hurtige kulhydrater

Det er den kemiske struktur, der adskiller komplekset fra hurtige eller simple kulhydrater. Det hele afhænger af, hvor hurtigt sukkeret optages og fordøjes i kroppen.

Generelt er hurtige kulhydrater lettere at fordøje og absorbere end komplekse.

Enkle eller raske karbohydrater inneholder bare ett eller to sukkerarter, for eksempel fruktose (som du finner i frukt) og galaktose (som du finner i Simple eller hurtige kulhydrater indeholder kun et eller to sukkerarter, såsom fruktose (findes i frugt) og galactose (findes i mejeriprodukter). Disse kaldes monosaccharider. Disaccharider indeholder på den anden side to sukkerarter. Eksempler på disaccharider er saccharose (bordsukker), laktose (mejeri) og maltose (øl og nogle grøntsager).

Du finder de hurtige kulhydrater i slik, sodavand, hvidt brød og sirup.

Sådanne produkter er ofte kendetegnet ved, at de er forarbejdede, består af raffineret sukker og er uden vitaminer, mineraler eller fibre.

Vi kalder dem derfor ofte også “tomme kalorier”, og de fører ofte til vægtøgning.

Hurtige energikilder

Det, der kendetegner alle kulhydrater, er, at de fungerer som relativt hurtige energikilder.

Men simple kulhydrater giver hurtigere energi end komplekse, som et resultat af, at de lettere fordøjes og absorberes.

Simple kulhydrater får dog ofte dit blodsukker til at stige og falde igen. Mens komplekse kulhydrater giver mere vedvarende energi.

pasta inneholder karbohydrater
Pasta indeholder 25 gram kulhydrater pr. 100 gram.

Vi siger også, at hurtige kulhydrater har et højt glykæmisk indeks (GI). Glykæmisk indeks siger noget om, hvor hurtigt kroppen omdanner kulhydrater til mad og glukose.

Hvis du vil holde vægten, kan du derfor vælge komplekse kulhydrater, som dem der findes i fuldkorn og grøntsager, for at holde energien længst muligt.

Kulhydraternes rejse gennem kroppen

Når du spiser mad med kulhydrater, nedbrydes kulhydraterne til mindre sukkerenheder, såsom glukose og fruktose.

Disse sukkerenheder optages i tyndtarmen og går derefter ud i blodet og videre til leveren. Det er leveren, der omdanner alt dette sukker til glukose, som føres gennem blodet sammen med insulin: og dermed bliver til energi og brændstof, så vi kan udføre basale aktiviteter og dyrke fysisk aktivitet.

Men hvor kommer vægt og kulhydrater ind i billedet?

Ja, hvis kroppen ikke har brug for energi, vil den begynde at lagre glukose i stedet for at behandle den. Kroppen kan lagre op til 2000 kalorier i leveren og i skeletmuskulaturen i form af glykogen.

Når glykogenlagrene er fulde, lagres kulhydrater som fedt.

Men spiser du for eksempel lidt kulhydrater, går du på lavkulhydratdiæt, ja, så vil kroppen bruge protein som brændstof i stedet for kulhydrater.

Dette kan være en udfordring, hvis du ønsker stærkere muskler, da protein er vigtigt netop for at opbygge muskler. Som et resultat af at skifte til protein som energikilde i stedet for kulhydrater, kan du belaste dine nyrer unødigt.

Fiber og fordøjelse

Fiber er kendt for at være vigtige for fordøjelsen. Men i modsætning til sukker og stivelse absorberes fibre ikke i tyndtarmen og omdannes til glukose.

I stedet begynder fibrene en rejse gennem tyktarmen, hvor de omdannes til brint, kuldioxid og fedtsyrer.

Det anbefales at spise 14 gram fibre for hver 1000 kalorier. Gode ​​kilder til fiber omfatter hele frugter og bær, grøntsager og kornprodukter.

Kulhydrater og vægt

Så du har måske besluttet dig for at tabe dig. Du har hørt om gode og dårlige kulhydrater. Men hvad er hvad?

Vi skelner mellem kulhydrater i fødevarer, der er gode for dig (grøntsager), og dem, der ikke er så gode (donuts). Således siger vi, at nogle kulhydrater er “gode”, mens andre er “dårlige”.

Kulhydrater, som du finder i let bagværk, sodavand og en masse forarbejdede fødevarer, består af hurtige kulhydrater. Disse tilføjer sjældent nogen særlig ernæringsværdi til kroppen.

I den anden ende af skalaen har du de komplekse kulhydrater, som dem der findes i fuldkorn, frugt og grøntsager, bønner og bælgfrugter.

Disse bearbejdes som nævnt langsommere, og betragtes derfor også som langsomme kulhydrater. Disse giver os mange gode næringsstoffer.

Gode og dårlige karbohydrater
En donut indeholder hele 51 gram kulhydrater per 100 gram.

Tjekliste for gode og dårlige kulhydrater

Gode ​​kulhydrater:

  • Lavt i kalorier
  • Rig på næringsstoffer
  • Lavt mættet fedt
  • Meget lidt eller intet kolesterol eller transfedt
  • Uden raffineret sukker eller raffineret korn
  • Højt og naturligt fiberindhold

Dårlige kulhydrater:

  • Masser af kalorier
  • Højraffineret sukker (hvidt sukker, frugtjuice og honning)
  • Lavt næringsindhold
  • Lidt fiber
  • Nogle gange stærkt mættet fedt og transfedt

Ned i vÆGt med MetaBurn

Udover at vælge de “gode” kulhydrater, kan du også prøve kosttilskud som MetaBurn for at tabe dig hurtigere. MetaBurn indeholder blandt andet chrom som er med til at dæmme trangen til slik, foruden grøn te, chili og wakame ekstrakt. Chrom hjælper også med at opretholde et normalt blodsukkerniveau.

Ta en kapsel om dagen, og du vil merke at du får mindre lyst på de raske karbohydratene! 

PRØV METABURN Gratis

60 dage – kun 79 kr i porto

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, der er forudfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. du bestiller ikke noget endnu.

Kilde: https://sml.snl.no/karbohydrater_-_ernæring