16:8-kuren: En guide til periodisk faste

Et stigende antal mennesker hopper med på 16:8-kuren, hvor du skal faste i 16 timer og spise inden for et vindue på 8 timer. Det er måske ikke overraskende, at denne form for periodisk faste er så populær. Den lover nemlig både vægttab og mindre risiko for diabetes 2.

Når du spiser, sætter du gang i krævende processer i kroppens fordøjelsessystem. En hypotese er, at hvis man lader kroppen få en pause fra at håndtere mad i en periode, vil den have større mulighed for at rydde op og vedligeholde kroppen.

Så hvad handler denne diæt – også kaldet intermitterende faste, periodisk faste eller 16:8-faste – egentlig om?

Faste i 16 timer

Som navnet på diæten antyder, handler det om at spise inden for et vindue på 8 timer og faste de resterende 16 timer hver dag.

Denne måde at forbrænde fedt på er ret anderledes end andre slankekure, da den ikke lægger op til at du skal tænke på kalorier eller bekymre dig om, om maden er low carb.

Nogle vil hævde, at denne metode virker så godt, fordi den følger kroppens egen døgnrytme.

Læs også: Low Carb for nybegyndere: Den ultimative guide

Slut med natmad

16:8-kuren lægger på til, at du ikke skal spise, når dit stofskifte er lavt.

Stofskiftet eller forbrændingen bliver som bekendt langsommere hen mod aften og nat. Så sker der det, at glukosen går langsommere fra blodet og ind i cellerne end i løbet af dagen.

Om morgenen er glukosetolerancen høj, eftersom kulhydratlagrene er lavere efter en nats faste. Jo senere du spiser, jo dårligere håndterer din krop glukose.

16:8-kuren tager højde for dette.

De fleste, der vælger denne metode, afstår fra at spise om natten, og mange springer morgenens første måltid over. I stedet vælger de at indtage store måltider midt på dagen. Sådan kan man tilpasse spisningen til kroppens stofskifte.

Mennesker der spiser popcorn. Undgå at spise sent på 16:8-kuren
UNDGÅ NATMAD: På 16:8-kuren bør du undgå at spise sent om aftenen.

Fleksibel metode

I praksis kan du lægge det otte timer lange spisevindue på ethvert tidspunkt af dagen. Det gør metoden forholdsvis nem at følge.

Det er stadig bedst at undgå mad 2-3 timer før du går i seng.

Du kan spise når som helst i løbet af disse 8 timer. Men det er en god idé at spise regelmæssigt. På den måde forhindrer du blodsukkerfald og at du ender med at blive meget sulten; noget som kan resultere i overspisning.

Ønsker du en lidt mere afslappende variant, kan du prøve 16:8-kuren to dage om ugen. Hele konceptet med denne metode er, at du faster periodisk. Så du må altså ikke faste hele tiden.

Kan du spise hvad som helst på 16:8-kuren?

I bund og grund, ja. Men hvis du vil tabe dig, er det smart at spise sundt og undgå for mange hurtige kulhydrater. For meget usund mad vil få dig til at tage på, også selvom du følger 16:8.

Dette bør du spise mere af:

  • Frugt: Æbler, bananer, bær, appelsiner, fersken, pærer, osv.
  • Grøntsager: Broccoli, blomkål, agurker, bladgrøntsager, tomater, osv.
  • Fuldkorn: Quinoa, ris, havre, byg, boghvede, etc.
  • Sunde fedtstoffer: Olivenolie, avocado og kokosolie
  • Kilder til protein: Kød, fjerkræ, fisk, bælgfrugter, æg, nødder, frø, etc.

Frugt, grønt og fuldkorn indeholder mange fibre, så du holder dig mæt og tilfreds. Sunde fedtstoffer og proteiner er også med til at give dig en god mæthedsfornemmelse.

Når du faster, er det en god idé at drikke vand regelmæssigt i løbet af dagen. Vand fylder også din mave, og du vil føle dig mindre sulten.

Læs også: Alt om at faste: Trenden som går helt amok

16:8-kuren tillader indtagelse af kaffe og te i de 16 timer, du faster. Det er vigtigt at indtage vand regelmæssigt for at undgå dehydrering.

den periodiske faste, 16:8-kuren, symboliseres her af mad på en tallerken, formet som visere på et ur

6 sundhedsfordele ved periodisk faste

  • Vægttab: Periodisk faste kan hjælpe dig med at tabe dig uden at skulle tælle kalorier.
  • Insulinresistens: Faste hjælper med at sænke blodsukkeret, hvilket kan forebygge type 2-diabetes.
  • Inflammation: Nogle undersøgelser viser, at faste reducerer inflammation og forbedrer kroniske inflammatoriske sygdomme.
  • Hjertesundhed: Faste kan reducere dårligt LDL-kolesterol og reducere triglyceridniveauer i blodet (betragtes som en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme).
  • Effekt på hjernen: Faste kan øge hjernehormonet BDNF, som har stor betydning for korttidshukommelsen. Disse hjælper også med at øge væksten af ​​nye neuroner.

Meget populær

Intermitterende faste er blevet meget populært i de senere år, især blandt dem, der ønsker at tabe sig og forbrænde fedt. En anden kendt periodisk fastemetode er 5:2-kuren. På denne diæt spiser du cirka hvad du vil i 5 dage, og minimerer dit kalorieindtag (til 500 kalorier) 2 dage om ugen.

Læs også: Kalorieberegner: Hvor mange kalorier skal man have om dagen?

Periodisk faste er en mere fleksibel form for slankekure sammenlignet med strenge slankekure, hvor du tæller kalorier.

Bliver jeg ikke meget sulten på 16:8?

I den indledende fase vil du sandsynligvis mærke en eller anden sultfølelse. Nogle mennesker bemærker, at følelsen af ​​sult kommer i bølger. Det er dog almindeligt, at efterhånden som du har fastet i en længere periode, vil du også føle dig mindre sulten og have mindre trang til slik.

Få hjælp med MetaBurn

Det er normalt at få lyst til søde sager eller hurtige kulhydrater, mens man faster. Heldigvis er der hjælp at hente med et kosttilskud som MetaBurn. MetaBurn indeholder 350 mg camellia sinesis, som kan hjælpe med vægtkontrol, forbrænding og mindre appetit, samt 50 mg chili og 200 mg wakame-ekstrakt. Wakame kan hjælpe med at påvirke fedtstofskiftet og reducere appetitten. Derudover bidrager vitamin B3, B6 og B9 til et normalt energistofskifte. Krom er med til at opretholde et normalt blodsukkerniveau, hvilket kan have en positiv effekt på trangen til slik.

Held og lykke med den periodiske faste!

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

HVAD SKER DER, NÅR DU BESTILLER?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

Kilder:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#weight-loss 
https://www.kk.no/helse/perioder-med-faste-kan-ha-mange-ukjente-helsefordeler/70511206