Kalorieberegner: Hvor mange kalorier skal man have om dagen?

Med denne smarte kalorieberegner kan du nemt se, hvor meget du kan spise hver dag for at tabe dig eller holde vægten. Hvor mange kalorier skal man have om dagen? Hvad bør du spise? Det fortæller vi dig alt om her.

Hvis du konsekvent indtager flere kalorier, end du forbrænder, vil du tage på i vægt. Hvis du får for lidt energi, vil du derimod tabe dig:

 • Nøglen til et vægttab er at spise den rigtige mængde kalorier
 • Hvad der er den rigtige mængde afhænger din vægt, køn, alder, højde og fysiske aktivitetsniveau
 • Fødevarer med mange kalorier, men med ringe næringsværdi, kalder vi tomme kalorier

Nedenfor finder du MetaBurns egen beregner, som er videnskabeligt baseret på Mifflin.St Jeor-ligningen, og som har vist sig at være en meget præcis måde at estimere dit kaloriebehov på. Desuden skal vi se lidt på hvad kalorier egentlig er, og hvordan du effektivt kan tabe dig.

Kalorieberegner

Dit kønDin vægt (kg)

Din højde (cm)

Din alder (år)

Dit aktivitetsniveau

Kalorier holder os i live

Vi har brug for kalorier for at overleve. Uden energi ville cellerne i vores krop dø, hjertet og lungerne stoppe, og organerne ville ikke være i stand til at udføre basale, livsvigtige processer.

Hvis vi alle indtog den rigtige mængde kalorier hver dag, ville vi sandsynligvis have en stabil vægt og lagt grundlaget for et godt helbred. Både et kalorieforbrug, der er for lavt eller højt, kan i sidste ende give helbredsproblemer.

Kalorier i mad fortæller os, hvor meget energi den indeholder. Men det er ikke kun kalorier, der er vigtige, men også hvilken kilde kalorierne kommer fra, og hvornår på dagen du spiser.

Cirka 2.000 om dagen

Mens kvinder typisk har brug for omkring 1.600 og 2.400 kalorier om dagen, har mænd brug for mellem 2.000 og 3.000 kalorier.

Muskler forbrænder flere kalorier end fedt, og mænd har normalt mere muskelvæv end kvinder, så de har også højere hvilestofskifte (dvs. den energi kroppen bruger, når man ingenting laver). Eksempelvis vil 4,5 kilo muskelmasse forbrænde 50 kalorier om dagen i hvile, mens 4,5 kilo fedt giver en forbrænding på 20 kalorier.

Det betyder, at mænd ofte taber sig mere end kvinder, selvom de skærer præcis det samme antal kalorier væk.

12 tips, der ikke vil koste dig en kalorie

 1. Spis morgenmad: En morgentallerken med meget protein og fedt vil give dig en god mæthedsfornemmelse og forhindre dig i at snacke i løbet af dagen.
 2. Spis regelmæssigt: Det kan hjælpe dig med at forbrænde kalorier mere effektivt.
 3. Vælg kalorier, der langsomt optages af kroppen: Kulhydrater med højt fiberindhold såsom bælgfrugter og sunde fedtstoffer såsom avocado er længere tid om at frigive energi. Dette vil forhindre dig i at blive sulten så hurtigt.
 4. Motion: Kan hjælpe dig med at forbrænde de ekstra kalorier, og som en bonus kommer du til at føle dig meget bedre tilpas. Prøv med en hurtig gåtur hver dag, det kommer du langt med.
 5. Drik vand: Vand er kaloriefrit og giver dig en mæthedsfornemmelse. Forsøg at undgå læskedrikke og alkohol, da disse er fulde af kalorier.
 6. Tjek etiketten: Hvis et produkt lover “10 procent mindre fedt”, betyder det ikke nødvendigvis, at du kan spise mere af det. Tjek hvor mange kalorier du får samlet set.
 7. Mindre portioner: Du behøver ikke nødvendigvis at opgive alt, hvad du kan lide, men i stedet kan du spise mindre portioner.
 8. Spis langsomt: Der kan gå 20-30 minutter, før vi faktisk mærker, at vi er mætte.
 9. Lav indkøbsliste: Planlæg ugen på forhånd, så bliver det nemmere at holde styr på dagens kalorier.
 10. Undgå at være for streng: Forkæl dig selv med noget godt indimellem, men i mindre mængder. Hvis du helt forbyder dig selv noget godt, kan du lettere ende med at overspise.
 11. Få nok søvn: Søvnmangel påvirker dit stofskifte og er forbundet med vægtøgning.
 12. Undgå at spise to timer før sengetid: Det kan forstyrre søvnkvaliteten og øge risikoen for at tage på i vægt.
Kvinde der drikker vand
DRIK VAND: En simpel måde at skære ned i kalorierne er ved at drikke vand.

Hvor mange kalorier er der i mad?

Her ser du antallet af kalorier i de tre vigtigste bestanddele i mad:

1 g kulhydrater indeholder 4 kcal

1 g protein indeholder 4 kcal

1 g fedt indeholder 9 kcal

Lad os sige, at du spiser fire æg (243 gram):

Fedt: 23,11 g

23,11 g x 9 kcal = 207,99 kcal

Protein: 30,52 g

30,52 x 4 kcal = 122,08 kcal

Kulhydrat: 1,75 g

1,75 x 4 kcal = 7 kcal

243 gram råt æg indeholder 347 kcal. 208 kcal kommer fra fedt, 122 kcal kommer fra protein, og kulhydrat giver 7 kcal.

Hvornår bør du spise?

Forskning viser, at det tidspunkt på dagen, du spiser, har en betydning for hvor effektivt du forbrænder kalorierne.

For eksempel viser en undersøgelse fra Tel Aviv offentliggjort i tidsskriftet Obesity, at en stor morgenmad med 700 kcal er ideel til at tabe sig, mindske risikoen for diabetes, hjertesygdomme og højt kolesteroltal.

Læs også: Aftensnacks: Alt du skal vide om at spise sent

En stor morgenmad kan altså være med til at kontrollere kropsvægten.

Det anbefales også, at du ikke at spiser flere kalorier sent om aftenen, end det du gør til frokost og morgenmad. Ideelt set bør du indtage to tredjedele af dit daglige kalorieindtag før aftensmaden.

Du skal heller ikke gå i seng på fuld mave, men i stedet spise noget let til aften.

Hvad er en kalorie?

Kalorier (kcal) er en måleenhed for energi, og simpelt forklaret svarer én kalorie til den mængde varme, der skal til for at opvarme et gram vand en grad – fra 14,5°C til 15,5°C.

 • Det er ikke kun mad og drikke, der indeholder kalorier. Alt, der indeholder energi, har kalorier. For eksempel indeholder 1 kilo kul 7.000.000 kalorier.
 • Da kalorier er så lille en enhed, bruger vi udtrykket kilokalorier (kcal) inden for ernæring. 1 kcal er 1000 kalorier. Det vil sige den mængde energi, der skal til for at opvarme et kilo vand en grad.

Hvor mange kalorier forbrænder jeg?

Eksempler på aktiviteter og det antal kalorier, man anslår forbrændes på 30 minutter, hvis du vejer 57 kilo

Læs også: Din hvilepuls afslører, om du er i dårlig form

AktivitetKalorier
Vægtløftning90
Vand-aerobics120
Svømming180
150
Løb300 
Arbejde foran en PC41
Sove19

Bemærk, at din krop har brug for mere energi for at bevæge sig, hvis du vejer mere.  Du forbrænder altså flere kalorier, jo mere du vejer.

Kom ned i vægt med MetaBurn

Indtager du mere end du forbrænder? Udover at lave kostændringer, kan du også få starthjælp med et kosttilskud som MetaBurn. MetaBurn indeholder blandt andet krom, grøn te, chili og wakame-ekstrakt. Krom hjælper med at opretholde et normalt blodsukkerniveau, hvilket kan hjælpe med at dæmpe sukkertrang. Camellia sinesis kan hjælpe med vægtkontrol, forbrænding og reduceret appetit. Wakame kan hjælpe med at opretholde fedtstofskiftet, og kan også hjælpe med at reducere appetitten. Derudover bidrager vitamin B3, B6 og B9 til et normalt energistofskifte.

Tag en kapsel hver dag, så bør alt være på plads for et vægttab!

Prøv MetaBurn gratis

60 dage – kun 79 kr i porto

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.