En guide til periodisk faste med 16:8 diætten

Flere og flere mennesker strømmer til diæten, hvor du vil faste i 16 timer og spise inden for et vindue på 8 timer. Det er måske ikke overraskende, da diæten både lover vægttab og mindsker risikoen for diabetes 2.

Når du spiser, starter du krævende processer i kroppens fordøjelsessystem. En hypotese er, at hvis man lader kroppen tage fri fra at håndtere mad i en periode, vil den have større mulighed for at rydde op og vedligeholde kroppen.

Så hvad går denne diæt – også kaldt intermitterende faste eller periodisk faste – egentlig ud på?

Faste i 16 timer

Som navnet på slankekuren antyder, handler det om at spise inden for et vindue på 8 timer og faste de resterende 16 timer hver dag.

Denne måde at forbrænde fedt på er ret anderledes end andre diæter, da den ikke giver dig mulighed for at tænke på kalorier eller bekymre dig om, at maden er low carb.

Nogle vil hævde, at denne metode virker så godt, da den følger kroppens egen døgnrytme.

Ikke mere natmad

16:8 diætten lægger op til, at du ikke bør spise, når dit stofskifte er lavt. 

Metabolismen eller forbrændingen går som bekendt ned mod aften og nat. Det der så sker er, at glukosen går langsommere fra blodet og ind i cellerne end i løbet af dagen.

Om morgenen er glukosetolerancen høj, da kulhydratlagrene er lavere efter en nats faste. Jo senere du spiser, jo dårligere håndterer din krop glukose.

Dette tager 16:8 diætten hensyn til. 

De fleste, der vælger denne metode, afstår fra at spise om natten, og mange springer morgenens første måltid over. I stedet vælger de at indtage store måltider midt på dagen. Sådan kan man tilpasse spisningen til kroppens stofskifte.

Fleksibel metode

I praksis kan du tilføje det 8 timer lange spisevindue til ethvert sted på dagen. Dette gør metoden forholdsvis nem at følge.

Det er stadig bedst at undgå mad 2-3 timer før du går i seng.

Du kan spise når som helst i løbet af disse 8 timer. Men en god idé kan være at spise regelmæssigt, dette for at forhindre blodsukkerfald og at man ender med at blive meget sulten, hvilket kan resultere i overspisning.

Ønsker du en lidt mere afslappende variant, kan du prøve 16:8 diæten to dage om ugen. Hele konceptet med denne metode er, at du kan gøre det med jævne mellemrum. Så du må ikke faste hele tiden.

Kan du spise hvad som helst?

Grundlæggende, ja. Men hvis du vil tabe dig, vil du gerne spise sundt og undgå for mange hurtige kulhydrater. For meget usund mad vil alligevel få dig til at tage på.

Dette bør du spise mere af:

  • Frugt: Æbler, bananer, bær, appelsiner, ferskner, pærer osv..
  • Grøntsager: Broccoli, blomkål, agurker, bladgrøntsager, tomater mv.
  • Fuldkorn: Quinoa, ris, havre, byg, boghvede mv.
  • Sundt fedt: Olivenolie, avocado og kokosolie
  • Kilder til protein: Kød, fjerkræ, fisk, bælgfrugter, æg, nødder, frø mv.

Frugt, grønt og fuldkorn indeholder mange fibre, så du holder dig mæt og glad. Sunde fedtstoffer og proteiner er også med til at give dig en god mæthedsfornemmelse.

16:8 dietten tillater inntak av kaffe og te i de 16 timene du faster.

Når du faster, er det en god idé at drikke vand regelmæssigt i løbet af dagen. Vand fylder også din mave, og du vil føle dig mindre sulten. 

16:8 diæten tillader indtagelse af kaffe og te i de 16 timer, du faster. Det er vigtigt at indtage vand regelmæssigt for at undgå dehydrering.

6 sundhedsmæssige fordele ved periodisk faste

  • Vægttab: Periodisk faste kan hjælpe dig med at tabe dig uden at skulle tælle kalorier.
  • Insulinresistens: Faste hjælper med at sænke blodsukkeret, hvilket kan forebygge type 2-diabetes. 
  • Betændelse: Nogle undersøgelser viser, at faste reducerer inflammation og forbedrer kroniske inflammatoriske sygdomme.
  • Hjertesundhed: Faste kan reducere dårligt LDL-kolesterol og reducere triglyceridniveauer i blodet (betragtes som en risikofaktor for hjerte-kar-sygdomme).
  • Effekt på hjernen: Faste kan øge hjernehormonet BDNF, som har stor betydning for korttidshukommelsen. Disse hjælper også med at øge væksten af ​​nye neuroner.

Meget populær

Intermitterende faste er blevet meget populært i de senere år, især blandt dem, der ønsker at tabe sig og forbrænde fedt. En anden kendt periodisk fastemetode er 5:2 diæten. Så spiser du cirka hvad du vil i 5 dage, og minimerer dit kalorieindtag (til 500 kalorier) 2 dage om ugen.

Periodisk faste er en mere fleksibel form for slankekure sammenlignet med strenge slankekure, hvor du tæller kalorier.

Bliver jeg ikke Meget sulten?

I den indledende fase vil du sandsynligvis mærke en eller anden sultfølelse. Nogle mennesker bemærker, at følelsen af ​​sult kommer i bølger. Det er dog almindeligt, at efterhånden som du har fastet i en længere periode, vil du også føle dig mindre sulten og have mindre trang til slik.

Prøv MetaBurn for at dæmpe din trang til slik

En ting, der kan være udfordrende, når du starter med 16:8 diæten, er den søde tand, der ofte dukker op. Du kan mærke ballade over nogle søde eller hurtige kulhydrater. Så kan du eventuelt tage kosttilskud, der indeholder krom. Udover chrom indeholder MetaBurn også grøn te, chili og wakame-ekstrakt. Chrom bidrager til det normale stofskifte af makronæringsstoffer og hjælper med at opretholde normale blodsukkerniveauer.

Held og lykke med den periodiske faste!

PRØV METABURN Gratis

60 dage – kun 79 kr i porto

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, der er forudfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. du bestiller ikke noget endnu.

Kilder:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra1905136
https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#weight-loss 
https://www.kk.no/helse/perioder-med-faste-kan-ha-mange-ukjente-helsefordeler/70511206